De bloemkool is een heerlijke groente die ongeveer van mei tot oktober in onze streken groeit. De mogelijkheden met de bloemkool zijn echt eindeloos, je kan daar zoveel mee doen.

Eén van mijn favoriete recepten met bloemkool is bloemkoolpizza.

Ja, jullie lezen het goed.  Pizza van bloemkool. De bodem is gemaakt van bloemkool, van een groente dus. Als dat niet gezond is 🙂

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen?

Voor de bodem:

– Ongeveer 1,5 bloemkool van normaal formaat OF 1 hele grote OF 2 kleintjes
– 3 eieren
– 40gr parmezaanse kaas
– een handvol geraspte emmental
– peper en zout

Voor de garnituur:

– 800gr tomatenblokjes uit blik OF 800gr verse tomaten OF 1 à 2 blikjes tomatenpurree
– groenten of andere garnituur om te beleggen, naar keuze
– kruiden naar keuze, ik gebruik altijd oregano en basilicum
– kaas naar keuze

Zo maak je het:

Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een gewone rasp, maar beter is met een keukenmachine die ook kan raspen. Je kan hiervoor ook best veel van de steeltjes gebruiken, en niet enkel de roosjes.
Doe de geraspte bloemkool in een schone dunne handdoek en druk er zo het vocht wat uit.

Doe de bloemkool dan in een kom en voeg ook de 3 eieren, de parmezaanse kaas, de emmental en het peper & zout toe. Om voor jou juist te zitten met het peper en zout mag je zeker eens proeven tussendoor.

Spreid het mengsel uit over een bakplaat. Het is dan ongeveer 1cm dik.
Bak het een 20-30 min in de oven op 170°C hetelucht (180°C voor een conventionele oven), tot de randen wat lichtbruin beginnen zien.

Als je voor verse tomaten of tomatenstukjes uit blik gekozen hebt, dan kan je ondertussen de tomatensaus maken. Snij de tomaten in stukjes en doe in een kookpot (of doe de inhoud van het blik daarin). Laat de tomaten wat inkoken zodat het vocht wat verdampt, tot de saus de gewenste dikte heeft van tomatensaus. Roer wel geregeld tijdens dit koken om te voorkomen dat de saus aanbrandt. Breng op smaak met peper en zout.

Beleg de pizza met de tomatensaus en jouw groenten en beleg naar keuze. Werk af met wat geraspte kaas en (gedroogde) oregano en basilicum.

Als je werkt met verse kruiden of als je graag bladgroenten toevoegt op je pizza (rucola, spinazie, …), dan doe je dat best na de oventijd. Dus hou die nog eventjes apart.

Zet de pizza in de oven op dezelfde temperatuur als hierboven, eventueel met gril als je je kaas wat gegrild wil. Je pizza is klaar als de kaas gesmolten is.

Smakelijk!