Op 22 februari en 11 maart geef ik twee energetische manifesteersessies of workshops over manifesteren. Meer info vind je op het einde van deze blog*.

Naar aanleiding daarvan kreeg ik heel wat vragen over manifesteren, zoals wat dit precies is en hoe het werkt. Vandaar deze blog.

Wat is manifesteren?

Wanneer je iets graag wilt, maar het is nog geen werkelijkheid in je dagelijks leven, kan je ervoor kiezen om het actief te manifesteren.

Eerst komt je huidig energetisch niveau of trilling nog niet overeen – of matcht het niet – met je verlangen. Als je aan manifesteren doet, verandert dat. Er ontstaat dan een evenwicht tussen beide.

Verschillende niveaus

Je kan zaken manifesteren op heel veel verschillende niveaus. Je kan eigenlijk zowat alles manifesteren: van grote tot kleine verlangens.

Er zijn heel wat zaken die je onder de noemer kan plaatsen van wat ik ‘light’ manifesteren noem. Dit soort van manifesteren ken je waarschijnlijk wel.

vision boardHieronder valt bijvoorbeeld een intentie plaatsen zijn, een vision board maken of affirmaties. Dit zijn allemaal een soort van deeltjes die energetisch iets teweegbrengen, en dus deel uitmaken van we manifesteren noemen.

Een voorbeeldje is wat ik ‘parking manifesteren’ noem. Je beeld je in, ook gevoelsmatig, dat je ergens parking gaat vinden en dat gebeurt daardoor even later effectief.

Deze lichte vorm van manifesteren zal echter geen grote verschuivingen creëren en het duurt een tijdje voor er iets verandert of gebeurt.

Wil je een stapje verder gaan, dan kan je ook proberen om grotere dingen te manifesteren. Een voorbeeld is een bepaald maandelijks inkomen manifesteren. Zo ben ik er bijvoorbeeld in geslaagd om € 15.000 per maand te verdienen.

Maar grote dingen manifesteren kan je niet vandaag vragen en verwachten dat het morgen gebeurt. Daar is meer tijd en energie voor nodig.

Hoe doe je dat en wat gebeurt er precies?

Wat je doet tijdens het manifesteren is je eigen energiecentra – je verbeelding of eventueel nog andere chakra’s in je lichaam – gebruiken om jezelf even in het niveau van de hogere trilling te ‘plaatsen’, die overeenkomt met je verlangen.

Je gaat je voorstellen hoe het zou zijn moest je wens uitkomen en wat je zou voelen. Belangrijk is dat je dit echt helemaal voelt, dus op een diep niveau, niet oppervlakkig.

Tegelijkertijd moet je jezelf toe-eigenen dat je je wens kunt creëren. Met andere woorden, manifesteren gaat niet alleen over het idee of de voorstelling dat je iets hebt in je leven, maar ook over de overtuiging dat jij dit kan verwezenlijken.

Op het moment dat je dit gevoel toelaat en de weerstand kan loslaten die je hierrond hebt, dan verhoog je je trilling even naar het niveau waarop je verlangen zit.

Dit zorgt er voor dat de emotionele stukken in jezelf die je wens in de weg staan en tegenhouden losgetrild worden. Dit maakt dat je in de tijd die daarop volgt – dat kan uren of dagen zijn – situaties gaat aantrekken die je toelaten om die emotionele stukken te voelen en nadien af te voeren.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je plots een angst voelt die je voorheen niet kende of dat er een bepaald thema komt ‘bovendrijven’. Je zal die emoties dan voelen, wat natuurlijk niet altijd fijn is, en kan ze dan afvoeren. Op die manier krijg je de kans om een stukje dichter bij je manifestatie te komen.

Hoeveel ‘werk’ is er nodig?

huis zwembad manifestatieAfhankelijk van de grootte van je verlangen, vraagt manifesteren meer of minder ‘werk’. Een huis met een zwembad en tuin gaat bijvoorbeeld meer vragen van jou dan parking vinden.

Wanneer je voor het huis dat je zo graag wilt bijvoorbeeld een emotioneel stuk hebt afgevoerd, dan ga je even later het gevoel krijgen dat je je er nogmaals op moet focussen. Op dat moment zal je dan weer een emotioneel stuk lostrillen, enzovoort.

Dit gaat altijd gepaard met acties, die innerlijk werk zijn. Daarnaast kunnen acties in de strikte zin van het woord er ook aan gekoppeld zijn, maar deze gaan altijd als leuk aanvoelen. Daarmee bedoel ik dat je die zaken echt zal willen doen, met veel energie.

Dit proces kan soms heel mooi zijn, maar is vaak ook niet zo aangenaam. De emotionele stukken zijn immers soms zware dingen of blinde vlekken. Heel dat proces is dus niet te onderschatten.

Maar persoonlijk vind ik dat dit het volledig waard is, omdat ik graag aan mezelf werk en het heel fascinerend vind wat er allemaal gebeurt in mezelf tijdens dit proces.

En natuurlijk vraagt dit ook een bepaalde overgave aan het proces. Je moet dus bereid zijn om dit door te maken en jezelf tegen te komen, bij wijze van spreken.

Werkt het altijd?

Omwille van je uniek langetermijnpad en het collectief plan, kan het zijn dat het bij jou niet lukt om iets specifieks te manifesteren. Maar dat neemt niet weg dat je door manifesteren altijd wel een stapje dichter bij je ‘perfecte leven’ komen, hoe dan ook.

Dat zit als volgt. Wanneer je iets manifesteert wat geen deel uitmaakt van je pad of waarom jij hier op aarde bent, dan gaat je wens niet in vervulling gaan. Maar je zal wel aan jezelf werken door bepaalde zaken die hierdoor op je pad komen. Op die manier ga je meer duidelijkheid krijgen en zo zal het verlangen dat je hebt uiteindelijk verdwijnen.

Stel dat je wilt dat iemand verliefd wordt op jou en je probeert dat te manifesteren. Dit is wel heel tricky, want het zit op het randje van zwarte magie. Maar laten we toch even ingaan op dit voorbeeld.

Als dit geen deel uitmaakt van het ‘grotere plan’, dan zal je door te proberen het te manifesteren iets voorgeschoteld krijgen dat helpt om je werkelijke bestemming te bereiken. Dat gaat vervolgens zorgen dat je oorspronkelijk verlangen gaat verdwijnen, net omdat je aan de slag gaat met wat echt voor jou voorbestemd is. In beide gevallen is de uitkomst dus positief.

Wat ook kan gebeuren is dat je overheerst wordt door het universum. In dat geval lijkt je manifestatie te kloppen en is die vrij zuiver, maar heeft het universum toch nog iets groter voor jou in petto. En dan is de boodschap eigenlijk dat je hoger mag mikken, dus dat er nog iets beter komt.

*De workshops gaan door in het magazijn van de wereld van Nina. De eerste workshop is al volboekt, maar voor de tweede kan je je nog inschrijven. Meer info vind je op www.dewereldvannina.be/manifesteren-met-annemie-jansen-11maart.html. Tijdens deze sessie leer ik je hoe je jezelf in een hogere trilling kan ‘plaatsen’, waardoor je emotionele stukken kan lostrillen.

Deze blog is uitgeschreven door copywriter Chloë De Raedt, en is gebaseerd op mijn Instagram-live, die je hier kan herbekijken. In deze live zit iets meer informatie vervat dan in deze blog. Dus als het onderwerp je boeit, herbekijk de live dan zeker ook!