Het energetisch antwoord op deze vraag is (natuurlijk weer) niet zo eenduidig. Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’.

Laten we eerst even ingaan op wat je volgens mij niet kan kiezen.

De levensstroom

Ons uniek levenspad, missie en de levenslessen die we moeten leren liggen al vast bij onze geboorte. Voor onze geboorte kiest onze ziel immers voor een bepaald levenspad. In die zin hebben we dus geen vrije wil. Wanneer we worden geboren, komen we vervolgens in een bepaalde levensstroom terecht.

Die levensstroom zal ervoor zorgen dat we leven en energie hebben. Verder maakt die levensstroom dat er na het aflossen van een bepaalde emotionele laag een volgende laag komt.

Kortom, onze levensstroom maakt dat het leven ‘beweegt’ en dat we telkens weer nieuwe levenslessen voorgeschoteld krijgen.

Hoe manifestaties van geleerde lessen groter worden

Er zijn in ieders leven bepaalde lessen die moeten geleerd worden. In eerste instantie dienen die lessen zich aan in kleine details. Denk aan een kleine discussie of iets dat je raakt, bijvoorbeeld iets dat je op tv gezien hebt.

Als je hier oog voor hebt, zal je dit opmerken en misschien wel beseffen dat dit geen toeval is. Maar 90% van de mensen laten deze details aan zich voorbijgaan.

Als je zo’n klein detail – dat een les bevat – kan vatten, begrijpt hoe dit resoneert met je eigen innerlijke wereld en ermee aan de slag gaat, dan kan je er snel klaar mee zijn. En dan kan de volgende les zich meteen aandienen.

Maar als je er niets mee doet op dat moment, dan zal je levensstroom blijven doorlopen. Je les zal dus nog aanwezig zijn en de zaken waarop die les zich manifesteert zullen steeds groter en groter worden.

hebben we een vrije wilIn plaats van een kleine discussie, zal je bijvoorbeeld eens een stevige ruzie krijgen met iemand. En wat bijvoorbeeld eerst een lichtelijk oncomfortabel gevoel was, zal veranderen in een ernstig(er) fysiek ongemak.

Als je op dat punt nog steeds je les niet geleerd hebt, dan kan het zijn dat wat je overkomt nog erger wordt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je uiteindelijk een erge ziekte krijgt of dat de opvoeding van je kinderen helemaal fout loopt.

En zo gaat het door, totdat je de les geleerd hebt. Het leven zal je met andere woorden blijven sturen, totdat je bereid bent om de les die zich aandient te leren.

Verschillende niveaus

Lessen die al lange tijd sluimeren en zich heel duidelijk – via grotere zaken in je leven – aandienen, zullen zich manifesteren op heel veel verschilende vlakken. Denk aan je relatie, het werk en je gezondheid.

Dit is voor mij belangrijk in mijn werk als coach, want het betekent dat ik kan kiezen via welke toegangspoort ik iemand coach. De onderliggende les of laag bij elk van de problemen is dan immers dezelfde. En dan maakt het niet uit op welk onderwerp we samen dieper ingaan.

Bevind je je nog in een vroeger stadium, dan is het voor mij iets moeilijker, want dan ga ik moeten zoeken naar kleine details in je leven waar een bepaalde les achter zit.

Verschillende snelheden

Wat ook belangrijk is om te beseffen is dat de levensstroom niet bij iedereen even sterk is. Dat betekent dat die van persoon tot persoon verschilt in energie en dus snelheid.

Ik ben er nog niet helemaal uit wat maakt dat die snelheid varieert van persoon tot persoon. Ik denk dat het iets met karma te maken heeft – hoeveel karma je dus meedraagt, maar ook met je rol in de wereld en hoe dringend het is dat jij evolueert in het leven.

Ook is het zo dat mensen die hooggevoelig zijn, vaak sneller zijn op dit vlak dan anderen. Dat heeft er dus zeker ook iets mee te maken.

Bij mezelf is die snelheid bijvoorbeeld duidelijk heel hoog. Enkele jaren terug kreeg ik bijvoorbeeld een burn-out, omdat ik niet op mijn levenspad zat en er andere zaken voor mij voorbestemd waren dan waar ik op dat moment mee bezig was.

Bij mensen bij wie de moeilijkheden nooit zo erg worden dat ze zich fysiek manifesteren, zou je kunnen stellen dat ze een levensstroom met een lage snelheid hebben.

In welk zin hebben we dan wel een vrije wil?

weerstand vrije wilJe kan kiezen hoeveel weerstand je biedt tegen de lessen die zich aandienen. Dat betekent dat je zelf kiest in welk stadium je aan de slag gaat. Of anders gezegd: je kan kiezen hoe ‘hard’ je bepaalde zaken gaat negeren, waar een les achter schuilt.

Een voorbeeldje dan. Stel dat iemand zijn of haar job niet graag doet, maar toch kiest om niet van job te veranderen. Hij of zij gebruikt dan zeer veel excuses. ‘Ik weet dat het niet mijn ding is, maar… maar… maar…’

In zo’n geval biedt de persoon in kwestie duidelijk zeer veel weerstand tegen zijn of haar pad. Hij of zij voelt immers dat het niet goed zit, maar doet er niets mee.

Wat ik er wel moet bij zeggen is dat niet iedereen een even sterke intuïtie of aanvoelen heeft. Met andere woorden, niet iedereen kan in een heel vroeg stadium iets doen met wat zich aandient.

Maar toch ben ik er zeker van dat er bij iedereen die mijn live over dit onderwerp gezien heeft, een aantal zaken zijn waarover ze voelen dat ze iets zouden moeten doen, maar toch (nog) niet durven.

Ook bij mijzelf is dat het geval. Ik voel soms dat ik iets moet doen, loslaten of een bepaalde stap moet zetten, maar toch is er weerstand. Daarvoor ga ik zelf weleens te rade bij een coach. Ik gun mezelf dit proces dus.

Samengevat heb je dus de keuze tussen weerstand bieden versus je ‘overgeven’ aan het leven, en kies je de mate waarin je beide doet.

Kies je ervoor om veel weerstand te bieden, dan betaal je meestal wel de prijs. Denk aan ernstige problemen, bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of geen levensenergie hebben. Heel vaak gebeurt dit onbewust.

Daarnaast heb je ook een vrije wil over de details van je pad. Stel bijvoorbeeld dat jouw missie de wereld van eten voorzien is. Dan kan jouw levensmissie op verschillende manieren ingevuld worden. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een pluktuin te openen, aan de slag gaan bij Bio-Planet of een restaurant met gezonde voeding openen. De energie onder al die opties is immers min of meer dezelfde.

Deze blog is uitgeschreven door copywriter Chloë De Raedt, en is gebaseerd op mijn Instagram-live, die je hier kan herbekijken. In deze live zit iets meer informatie vervat dan in deze blog. Dus als het onderwerp je boeit, herbekijk de live dan zeker ook!