Op geldtekort zit een gigantische collectieve lading. Dat voel je waarschijnlijk zelf intuïtief aan.

Recentelijk polste ik in mijn stories naar de angsten die mijn volgers hierrond hadden. Daar kwamen heel wat hevige reacties op.

De meesten zijn bang om geen eten of geen kledij meer te hebben, of ze vrezen dat hun kinderen zouden doodgaan als ze een geldtekort zouden hebben. Samengevat zijn velen bang dat er niet meer voor hen zou gezorgd worden of dat ze niet meer zouden krijgen wat ze nodig hebben.

Toen ik polste naar het grootste verlangen rond geld, kreeg ik vooral de reactie ‘vrijheid’: het loskomen van dat thema, de lading die daarop zit en de belemmeringen die daarmee gepaard gaan. De wens dat geld geen beperkende factor meer zou zijn in het leven is dus sterk aanwezig.

Maar hoe voelt het als er geen lading meer op het thema geld zit? En vooral: hoe kom je tot die vrijheid? Daarover wil ik het vandaag even hebben.

Hoe voelt het als er geen lading op het thema geld zit?

Bij mijzelf zit er nog amper lading op dit thema. Ik voel me dus vrij om uit te geven wat ik wil. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik op dat vlak al een hele weg heb afgelegd. Bovendien is het niet omdat ik die vrijheid voel, dat ik daarom geld verspil.

Ik leef best wel minimalistisch. Ik maak bijvoorbeeld geen verre reizen, neem nooit meer het vliegtuig en heb niet veel spullen. Daarnaast koop ik niet veel dingen, en wat ik koop is vaak tweedehands.

Wanneer er geen lading meer op geld zit, voel je bij jezelf heel goed aan waar je geld wilt aan uitgeven, dus waar de energie naartoe wilt vloeien. Op dat moment zijn je uitgaven ‘zuiver’.

Een paar maanden geleden heb ik bijvoorbeeld een groot bedrag besteed om lid te worden van een Mastermind-cirkel. Dat was maar liefst vijf cijfers aan geld. Reken zelf maar uit in welke grootteorde dat bedrag ligt…

Hoewel ik eerst wel even stilgestaan heb bij het spenderen van zo’n grote som geld, voelde ik toch heel duidelijk dat dit op dat moment de juiste beslissing was. Er zat dus geen lading op het uitgeven van dit bedrag, zelfs al was mijn bedrijfsrekening nadien quasi leeg. Of anders gezegd: dit voelde meer mij toen eerder gezond spannend aan, in plaats van beangstigend.

Kortom, als de lading eraf is, kan je geldtekort vanuit nieuwsgierigheid benaderen. Je gaat het dan eerder zien als een spel. Stel dat er bijvoorbeeld een inkomstenstroom wegvalt, dan zou je jezelf gewoon de vraag kunnen stellen waar het geld vervolgens vandaan zal komen, in plaats van te panikeren.

Hoe kan je die lading dan afvoeren?

geld voelenMijn antwoord op die vraag is eenvoudigweg ‘durven voelen’. Je moet de emoties, de angst die je hebt – waarvan je denkt dat die je beschermt – loslaten. Want het is juist door die angst dat de energie niet kan stromen.

Het is enkel door de angst te ‘doorvoelen’ dat ze kan afgevoerd worden. Door dit werk te doen, kan je elke keer net iets meer vrijheid ervaren.

Maar dat lijkt natuurlijk gemakkelijker dan het is. Want je brein komt vaak roet in het eten gooien. Daarmee bedoel ik dat stemmetjes in ons hoofd de overhand nemen. We denken dat al snel dingen als ‘Ja, maar je kunt toch niets uitgeven dat je niet hebt.’

Die stemmetjes mogen er natuurlijk wel zijn, maar ik wil je uitnodigen om telkens de focus te leggen op de mogelijkheden. Stel dat je bijvoorbeeld denkt dat je een bepaalde reis niet kan maken omdat je geen geld hebt.

In plaats van de angst te laten ‘winnen’, stel ik voor om te kijken naar wat mogelijk is. Misschien is op reis gaan immers wel mogelijk, maar weet je gewoon nog niet hoe je daarvoor het geld bij elkaar gaat krijgen.

Die mogelijkheden voor de geest halen zal bepaalde zaken teweegbrengen, wat een effect zal hebben op je systeem. En op die manier kan je een stukje lading afvoeren.

In stapjes

De lading rond geld afvoeren kan je in stapjes doen. Je kan bijvoorbeeld beginnen met je aankopen in de supermarkt. Stel dat je bijvoorbeeld een duur product in de supermarkt ziet, en je denkt dat je dit niet betalen. Biogroenten bijvoorbeeld.

In plaats van meteen aan te nemen dat die groenten kopen voor jou geen optie is, kan je de mentale switch maken en jezelf ervan overtuigen dat dit wel kan, maar dat je alleen nog niet weet hoe.

Nadien ga je na welk gevoel dit teweegbrengt. Op dat moment word je geconfronteerd met de angst die je had rond geldtekort en met de stemmetjes in je hoofd die die angst creëerden.

Bij kleine stapjes zetten, zoals je relatie tot aankopen in de supermarkt veranderen, kan je zelf bepalen hoe ver je wilt gaan en beslissen op welk moment je welke stappen wilt zetten. Daarom is het een goed idee om klein te beginnen.

Ik kan als coach voor jou natuurlijk niet beslissen welke stappen je daarin kan zetten en wanneer. Ik kan immers niet weten hoeveel angst je systeem kan dragen en kan ‘doorvoelen’.

Op dat vlak is er dus geen goed of fout. Want misschien kan je wel veel en snel afvoeren of misschien doe je het toch liever in kleine stapjes. Alles is daarin OK.

Bovendien weet ik ook dat het niet altijd even gemakkelijk is om te voelen wat de angst juist is die jij hebt rond geld of een bepaalde uitgave.

fomoFear of missing out

Het kan ook zijn dat je jezelf dwingt om geld uit te geven uit een soort van angst om iets te missen: de ‘fear of missing out’. Of misschien denk jij bijvoorbeeld dat je een workshop moet volgen omdat je anders niet goed genoeg bent. Op dat moment is de uitgave in de andere richting niet zuiver.

Belangrijk daarbij is altijd terug te gaan naar de essentie en jezelf de vraag te stellen of je iets nu doet uit angst voor een tekort of dat je het doet omdat je voelt dat je het moet doen. Er is een groot verschil!

Een belangrijke leidraad is: hoe zuiverder en hoe meer je handelt uit liefde, hoe meer je zult terugkrijgen, en hoe minder angst je zult hebben. Als je bijvoorbeeld goedkoop eten koopt uit angst voor een tekort, dan voed je je letterlijk met die angst.

Durven ontvangen

Iets anders waar ik het over wil hebben is het durven ontvangen en het comfortabel kunnen zijn met het ontvangen van geld. Dit is doorgaans iets minder moeilijk, maar toch is het belangrijk om ook hier even bij stil te staan.

Vraag jezelf eens af of je je wel comfortabel voelt met wat er zou gebeuren moest er plots heel veel geld op je afkomen.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je vanaf nu elke maand 10.000 euro zou krijgen. Hoe zou dat voor jou voelen? In eerste instantie denk je misschien dat dit super zou zijn, maar als je wat dieper gaat graven, kan het zijn dat je beseft dat je je er niet goed bij zou voelen. Dat betekent dat je dit geld eigenlijk gewoon niet ‘kunt’ ontvangen.

Op dat moment is het belangrijk om dat gevoel even toe te laten en vervolgens de switch te maken en jezelf nadien toe te staan om dit bedrag te ontvangen. Want ja, jij mag dit ontvangen.

Deze blog is uitgeschreven door copywriter Chloë De Raedt, en is gebaseerd op een stukje van deze Instagram-live. In deze live zit iets meer informatie vervat dan in deze blog. Dus als het onderwerp je boeit, herbekijk de live dan zeker ook!